::jOurNey::mEaniNg of LifE~

http://www.smileycodes.info

cReam's bLog

post request

Published by maNgo_cReam('',) under on 1:29 AM
assalamualaikum~hari ni cream saje je nak suke suke post
tak best tol tittle!haha
ni permintaa si mira soh cream post pasal dy plak
nak cari publicity la tuh..haha!jangan mara deyhh~gua gurau jerk..haha

let me introduce her~hehe
her name,,wiwa
tinggi  her,panjang pembaris panjang
berat nye seberat seguni beras..
berasal dari tanah..
lahir dari perut ibu mengandung..
want to see her face??
tadaaaaa!!!!!

macam surihani!!hehe,,
 nak tau sape dy sebenany??
eh sebelum tu~~cream nak certe ni ..jangan klik tu dlu!!
 kerje cream ngan mira@wiwa..haha ni amik lesen je..
ye k??ah ta kisah la cream tlis jer..haha
mira ni sat ag 17 ariblan test dengan jpj..wawa,,cream lame lagi..
sekarang ni dia tengah belaja kereta la tu..
u know what?? 
dia batak batak ngn cream dapat belaja ngan boss asia dimana tempat kami amik lesen
wawaw!dia ta de la batak mane,cream hyperkan cikit ayat..haha
ye la,banyak banyak makhluk dia yng terpilih belaja ngn boss tu..
wawaw~rasuah eh,,mule2 cream ingat boss tu garang tpi bile telah di story mory oleh si mira ni kat FB beberape jam yang lepas baru cream tau si apek tu ok gak~wawa
ha!cop..mira kate name nye ipin
eh apin la..mm,ala ala upin ipin gitu..wawa~~
ha!!petang tadi cream jumpe makhluk wiwa nih kat asia..haha
cream tak perasan pon dia dok melangot tunggu boss tu nak ajar dia kereta
haha!
bedeba beda la tuh..
elok elok je cream nak sensenbang + kaci semangat..
cewahh!!hhhaha..
tup tup,si apen tu da datang nak bawak lari mira..
haha!bkn bwk lari la,
pi latih belaja la..
and begitulah ceritanye....
nak tau cerita asli ??boleh lah melawat ke blognye..
remeh temeh of me 
pesanan penaja kepade mira :
jangan berlatih leklok au..ak na tunggu apen tu hangin sama loo~
hahah!
but all the best tok test jpj nanti!!!

haha

p/s: penulisan ini hanya gurawan semate2..
jangan mara yeahh~~



yAng mEnuLis~

ikut hati mati??maksiat atau taat~

Published by maNgo_cReam('',) under on 1:15 AM
stop!jangam pergi mane mane..
hahaha bace entry ni jap
tak nak bace tak pe~
merenung sejenak~
kadang kala kita punye iman kadangkala menurun dan menaik~
ye la~kita kadangkala lupa akan Dia samada kita sedar atau tak
yela~kita sibuk dengan kerja di pejabat,
sibuk dengan kerja kerja sambilan
sibuk dengan hiburan duniawi
sibuk dengan ambil lesen dan sebagainye
nape tah cream tetibe nak tlis ni plak..sebenany~
cream ade terbace satu majalah yang sangat menarik minat cream
tetibe terdetik nak beli..haha~

mm,kehidupn seharian kita tak lari daripada 2 perkara:
samaada berada dalam maksiat atau taat

apabila disebut halawatul iman(kemanisan iman)
tau lah kita iman itu sangat manis
ish2,teringat plak kat ustaz hotim,,y penyaba lagi baik hati
haha~beliau aja cream pqs!i like it n cream pon selalu TERlena di kelas~
back tu de main story.
membaca al-quran,solat dan sebagainya itu semua manis..
tp kenapa sukar untuk merasa kemanisan itu?
kadangkala,,solat seperti tak solat..tup2 je dah selesai..
kadangkala,puasa pon seperti dapat lapa dan dahaga je..

mungkin kerana hati kita sedang lazat lazat dengan maksiat
hinggakan maksiat itu tersa manis.
maka hilanglah lazat dalam ketaatan
malah~ketaatan itu terasa pahit .
taat dan maksiat tak akan bertemu dalam situasi hati yang sama..

persoalan nya?lazatkah maksiat sehingga kebanyakn kita
memilh maksiat berbndg taat?
uh,sama sama lah kita 'lihat melihat' antara satu sama lain
tegur menegur..
kenape kita tak diciptakan sempurna?kesempurnaan hanyalah kepada Nya..
ini kerana,kita amat memerlukan antara satu sama lain..
~jika terdapat sahabat kita 'terlena' kejutkan lah dia~


nak tau satu cerita x?
menarik cerita nih,,tajukknye
padi dan lalang~
ala ala,kancil dengan buaya..haha~

haha~malas kan tikus ni nak bace ~
meh la cini bace cite ni plak..

kisahnye bermula~~
pada suatu hari ketika,ada seorang petani yang baru sahaja ingin menceburkan dalam
bidang pertanian,menanam benih padi di bendang.
TANAH DIGEMBUR ,DIARI DAN SEGALA YANG MENJADI
GANGGUAN kepada pertumbuhan tanamannya
DIHAPUS dan DIBERSIHKANNYA..

apabila musim menuai tiba,
si petani tu pon pergi ke bendang dengan hajat
ingin menuai hasil titik peluhnya yang diusaha dengan susah payahnya,
Malah setiap hari petani itu melihat bendanya itu samada terdapat ancaman perosak atau
ganguan yang membantutkan pertumbuhan padinya itu..

namun~~petani sedikit agak keciwa.kerana bukan sahaja padi,tetapi lalang juga tumbuh
si petani kehairanan dan berfikir sejenak,,
bagaimana lalang2 ni tumbuh sedangkan dy ta penah tanam benih lalang~?

tak lama kemudian si petani memutuskan untuk melakukan revolusi dalam dunia pertanian yg baru sahaja dia ceburi.
dia menukar benih padi dengan lalang dengan harapan
benih lalang itu dapat menghasilkan padi sebagaimana yang terjadi sewaktu dia menanam benih padi
dan dengan bersungguh2 nye si petani menanam benih lalang..
tibanya musim menuai,si petani dengan tidak sabar2 bergegas ke bendang..
dengan terpinga2 dia melihat ke arah bendang miliknya..
apa yang dicita2kan tak kesampaian..
lalang tidak menumbuhkan padi..
ternyata perbuatannya menanam benih lalang adalah sia sia dan
tidak mendapat mnfaat dan faedah sama sekali..

simbolik disini~
padi adalah kebaikan..lalang adalah keburukan..
sifat mahmudah atau nilai2 kebaikan amat dituntut dalam kehidupan.
menerapkan sifAT mahmudah dalam kehidupan diibaratkan seperti petani di bendang.
tanah digemburkan dengan baik..lalang lalang disingkirkan dan memilih benih yang baik..

namun,apa yang terjadi tidak seperti apa yang diimpikan,,padi yang diharapkan,tp lalang yang tumbuh.
Begitu juga dalam kehidupan kita,setiap kebaikan yang kita cuba tanam dan semai dalam diri kita,
seringkali diganggu oleh anasir2 buruk yang tak diharapkan kehadirannya..

semuanya bermula dari hati~
baik hati seseorg hamba,baik jugalah perbuatan mereka..
jika rosak hati seseorang manusia,maka rosak jugalah amal perbuatan mereka..

sifat mahmumah yang umpama menanam padi hendaklah digembur dan suburkan setiap masa.
sifat mazmumah seperti lalang itu pula hendaklah kita singkirkan,jangan sekali kali kita tanam benihnya
kerana walaupun ia tidak ditanam,lalang lalang ini akan tumbuh juga.
bukan mudah untuk kita hilangkan 'lalang lalang' itu tetapi kita boleh berusaha untuk mengurangkannya~




yAng mEnuLis~

teringat zaman dulu dulu

Published by maNgo_cReam('',) under on 8:35 AM
 
mm,tetibe pulak nak tulis post nih.. 
pagi pagi ni besertakan air hujan yang sangat lebat tetibe cream teringt zaman budak2 cream


haha~bile ujan je jiwe tak keruhan..aisyeh..
back to da story..
dulu kecik kcik(sekolah rendah) cream pagi petang naik basikal pergi sekolah
pergi tusyen,sekolah pagi,sekolah petang..
sume dengan basikal..yeahh~i lov my bicycle


bukan sebab tak de kenderan
tapi cream lebih suka naik basikal daripada ayah cream anta~
nanti balik boleh melencong tempat lain,,beli jajan
hahaha! 
time sekolah rendah sekema cikit,semua buku dan segala buku teks
semua cream nak bawak..
dan hasilnye~~cream terpaksa membawa bebanan yang sangat berat 
semase naik basikal
http://www.smileycodes.info

hahaha!tapi cream tak kisah,,cream suke..!
mm,banyak banyak tahap pendidikan samada sekolah rendah mahupun sekolah menengah
cream lebih suke ketika sekolah rendah
sebabnye tak de ape yang nak dipikirkan..
mm,kadang kala cream naik basikal sensorang je..
pernah suatu hari tu,,tak silap cream,,hari jumaat kot.
cream nak pergi sekolah agama(belah petang)
dengan suke rianye cream naik basikal sebab jalan sangat lapang
sebab orang pergi solat jumaat
tetibe~ade satu moto ni ikut je cream..
derr~gua cakap sAma loo,,cuak gle
haha! sengal nye mamat..
dah la tak solat jumaat~
pas tu,cream berhenti la di traffic light..pas tu,mamat tu pon berhenti gak
memang carik pasal tol la mamat tu..
bile lampu hijau~cream kayuh la basikal tu,,and mamat tu still folo
tah ape bende tah fikiran cream time tuh..
cream pi berhenti kat tepi jalan
act,cream nak uji mamat tu samade betul atau tak mamat tu folo cream
atau pon,cream perasan sendiri jer..haha
derr~mamat tu pon berheti dimana cream berhenti
cream da cuak dah..tapi cream berhenti je kat jalan tu..
sebab nye,kolo cream teruskan perjalanan,cream akan melalui jalan yang sangat sunyi
untuk sampai kat sekolah cream..
dan lame jugak lah mamat tu berhenti dimana cream berhenti.
cream rase nak karatehttp://www.smileycodes.info
je time tu tapi tak cream tau keupayaan cream..
dan dalam beberapa minit,,mamat tu chow~
dann,,i freee~
pas tu cream patah balik dan pecut balik rumah!!
haha~last last,ayah cream yang anta ke sekolah..
the end~~
kejadian nih masih segar lagi dalam ingatan~

http://www.smileycodes.info






yAng mEnuLis~

KEMAS KINI MATRIKULASI

Published by maNgo_cReam('',) under on 5:52 PM
 
Kemaskini dan semakan program MatrikulasiI ini dapat dibuat mulai 21 Feb hingga 6 Mac 2011. 
klic di bawah
http://apps.moe.gov.my/permohonan_matrikulasi/kemaskini



yAng mEnuLis~

‘laughter is the best medicine’

Published by maNgo_cReam('',) under on 12:06 AM



1) KETAWA meningkatkan imune sistem
Dengan ketawa, hormon stress akan dikurangkan dan sebaliknya cel imune akan dipertingkatkan. Secara tidak langsung, ketawa boleh untuk menangkis segala penyakit dalam badan korang

2) KETAWA meningkatkan hormon endorphine
Endorphine adalah hormon yang sangat berguna untuk badan dan fungsinya adalah memberi kesegaran kepada badan. Terasa ‘happy’
memanjang, hormon ini sangat banyak dirembeskan ketika ketawa
3) KETAWA melindungi jantung
Dengan ketawa juga, saluran darah di jantung akan berfungsi dengan lebih baik dan perjalanan darah akan menjadi lebih lancar. Apabila saluran darah ini dioptimumkan fungsinya, penyakit berkaitan jantung akan terhindar dengan sendirinya






Keburukan Ketawa – Banyak Ketawa hati Mati
Petikan Dari : Utusan Malaysia
SUKA dan duka menjadi asam garam kehidupan. Setiap insan sering dihadapkan dengan pelbagai keadaan hidup yang memerlukan tindakan mental dan fizikal tertentu.
Menangis dan hiba


sering dikaitkan dengan kedukaan dan penderitaan. Manakala ketawa selalunya menjadi manifestasi keriangan dan kepuasan yang tidak semua insan dapat merasainya.
Islam tidak pernah melarang umatnya untuk melahirkan kegembiraan dan kepuasan hati mereka dengan ketawa.
Namun, sebagai agama syumul dengan pelbagai adab dan disiplin, syariat tetap membataskan tahap ketawa yang dibenarkan. Ia bagi mengelakkan orang Islam dipandang rendah martabatnya oleh bukan Islam.
Menyingkap sirah Rasulullah SAW ketika hebat melancarkan misi dakwah melalui jihad perang selepas hijrah ke Madinah.
Allah menempelak sebahagian tentera munafik yang pada mulanya menyatakan persetujuan untuk bersama baginda di medan peperangan.

Bagaimanapun, mereka membatalkan janji dan persetujuan pada saat genting tentera Islam bakal bertarung dengan kekuatan tentera Musyrikin Quraisy dalam Perang Uhud.
Berikutan peristiwa itu, Allah berfirman yang bermaksud: Oleh itu bolehlah mereka ketawa sedikit (di dunia ini) dan mereka akan menangis banyak (pada akhirat kelak), sebagai balasan bagi apa yang mereka usahakan. (at-Taubah: 82).
Jelas daripada mafhum ayat ini, Allah mengungkapkan sifat lazim kaum munafik selalunya suka mengamal tabiat ketawa berlebihan.
Sedih,
murung, riang, gembira
dan ketawa 
adalah sentuhan naluri semula jadi. Tetapi
Islam tetap mengehadkan untuk mengelak berlaku dalam keadaan melampau.
Lantaran Islam menyediakan pilihan yang boleh diamalkan bagi mengelak kita daripada bertindak di luar batasan kemanusiaan apabila hati dan perasaan bertindak balas dengan apa yang dialami.
Rasulullah SAW bersabda bermaksud: “Dan janganlah kamu banyak ketawa kerana banyak ketawa itu mematikan hati (riwayat Ahmad dan at-Tirmizi).”
Sewajarnya setiap insan mukmin segera menginsafi diri untuk tidak menjadikan ketawa sebagai perantara menzahirkan perasaan tersendiri dengan cara berlebihan. Perbuatan itu dibimbangi boleh membawa kepada beku dan matinya hati.
Saidina Umar al-Khattab pernah berkata, seseorang yang banyak ketawa nescaya akan kurang rasa takutnya kepada Allah. Apabila rasa takutnya berkurangan, maka akan kuranglah taatnya kepada Allah.
Ketawa yang sampai ke tahap berlebihan lebih mengundang perkara negatif.
 Orang banyak ketawa lebih suka membiarkan masa berlalu tanpa diisi dengan sesuatu bermanfaat.

Banyak ketawa juga boleh melupakan manusia daripada mengingati mati dan himpunan dosa yang menimbun dalam diri. Apabila lupa kepada mati, manusia lupa membuat persiapan menuju ke alam abadi kerana terlalu leka dengan keindahan, kekayaan, keseronokan dan kegembiraan yang tidak lebih hanya bersifat sementara.
Justeru, bermuhasabah diri adalah jalan paling terbaik supaya tidak terlalu leka dengan keseronokan dan keriangan yang dinikmati di dunia.
Kita juga diminta tidak mudah berpuas hati dan leka dengan pencapaian tersendiri dan akhirnya menjadikan ketawa sebagai teman kepada keseronokan.
Sekali lagi ditegaskan bahawa
Islam tidak pernah melarang umatnya untuk ketawa, 
tetapi biarlah di atas landasan syariat yang sederhana.
Kita tidak dapat mengelakkan sesuatu yang semula jadi tercipta.
haha!cream ske tgok cte lawak2 bia boley gelak habis habisan!
baru la puas..haha!ish2..tak elok tak elok
 










 

yAng mEnuLis~

predict the future part 2 (resepi)

Published by maNgo_cReam('',) under on 3:15 PM
haha selamat datang ke kedai cream(konon jer)~

kita kembali bersua!


kedai cream dalam angan2~haha!! 

cream nak kongsi cara cara nak buat
nugget dan keropok lekor!
ni hasil krusus cream.
kepada najan~
atau pon NAJWA yang tengah semangat masak2
dan semangat nak resepi ni.
sila la tgok eh.. paractickan tau..
haha!

resepi nugget ayam~

gambar hiasan
bahan bahan:
isi ayam 1000g
tepung kentang 37g
TVP 21g
bawang merah 3g
bawang putih 3g
STPP(fungsinye seperti gum) 2g
garam 4g
MSG/serbuk perasa 1g
TARI K-7 10g
(tari k-7 tu sebagai perisa,ia susah nak dijumpai,anda boleh menggunakan beriani/kari)
gula 5g
serbuk roti secukup rasa
tepung kentacy secukup rasa
telur 2 biji

kaedah

rendam TVP didalam air suam selama 15 minit
(sukatan,,1g TVP 3cawan air suam)
asingkan ayam daripada tulang
bersihkan isi ayam yang telah diasingkan
kisar isi ayam
kemudian campur TVP dalam pengisar
pas tu,bari masukkan bahan bahan lain
canai dan adun setebal 1cm
cetak adunan dengan bentuk yang sesuai.
salut dengan bater(campuran telur dan tepung kuntacy)
kemudian salut serbuk roti
masuk peti ais.
siap!! 

resepi keropok lekor cili api~

gambar hiasan
bahan bahan
isi ikan 500g
(ikan tak kisah ikan apa apa pun,dan nak dibeli siap pon boleh)
tepung sagu 150g
garam 10
gula 5g
MSG 2g
cili api 15-20g(kisar)
(tak nak pedas 15)
ais 25g


kaedah
timbang isi ikan, ais, garam, gula, msg, dan cili api
blend semua bahan sehingga sebati (5 minit)
bentukkan memanjang ukuran saix 1-2 cm
rebus keropok lekor sehingga timbul di[ermukaan
angkat dan toskan (lumur minyak)
siap!!!! sangat simple~


selamat mencuba!!






yAng mEnuLis~

cube2

Published by maNgo_cReam('',) under on 2:33 AM
ni ape tah~ tak reti la nak wat
haha~tak de keje
ana_cReam own
ni tak siap lagi nih..
being lazy lorh,,haha

macam mane nak apply??nta..
tak boley kot





yAng mEnuLis~

kolej~~masak,explorase!

Published by maNgo_cReam('',) under on 11:05 PM
kolej?
blom dapat result lagi da masuk kolej.
tak la~
cream ambik krusus kat kolej komunity tu.
sebabnye cream tak de buat ape pon kat rumah
so nye cream decide ambik krusus kat citu~
result dah nak keluar dah

cuakk!!

tawakal..haha~
hah!sambung cerita,cream ambil krusus jangka pendek.
mm,buat keropok lekor dengan nuget!
sodap~~
tak rugi der pi sini tapi nye
gua cakap same loo.
penat!!
wawa,masak pon penat..
tapi hasilnye amat memberangsangkan!!
yeaha,,!!

tapi abang ku comment~
'tak der rase pon'
fuh,sedey sedey sedey,,tipu la,ta de rase mkan gak..wawa~


info penting dari pensyarah kat citu:
kolo nak beli nuget,jangan lah beli yang murah
ni bukan nak belagak kaye ke ape der..
haha..
ye la as u all tau,kebanyakkan nugget tu berasal dari ayam kan?
so nye,nugget tersebut dimasukkan segale darah mahupun isi isi ayam.
tak caye??



tak nak caye dah~haha
so better we cook by ourselve..heeE

belaja masaknye berjam2..
kat jadual,habis pukul 5 lebih tetapi kami pantas dan sangat pro
haha,,so nye abis pukul 1 lebih..awal kan??
so nye cream kene balik awal lah

 
cerita belum habis lagi!!hehe
cream memang da nak balik dah tapi,kawan cream,sopia ada krusus tak habis lagi
so nye cream decide nak tunggu sopia..
kebetulan kat kolej tu ada program explorase.
jadinya cream dipaksa oleh kawan cream,mun tok menyertai bende alah tu
                                 elok2 cream nak bukak note book nak layari tenet..dah la kat citu ada wi-fi
sonok sonok sonok
haha,,~terpakse la cream ikut..

u know what??
thats really exciting
seronok ..
and team ceam semua bukan budak kolej tu..
tapi,kami dapat nom 2!!hebat hebat..
antare cabarannye..
kami kena carik perkataan kat dalam box yang ade katak ngan lipas
kami kena ambil batu emas kat dalam besen yang ada belut yang banyak..haha!
ambil gula didalam pinggan yang ade ulat!
besa au ulat nye!
and finally we won!!haha




byby~





yAng mEnuLis~

traffic jammed

Published by maNgo_cReam('',) under on 7:28 PM
bende yang orang palig tak suke kat jalan raye
 sangat tak suke!

orang yang penyabar pon boley jadi tak saba tau..
kan2??
ni nak story ni~
kolo kat kawasan bandar tu,memang wajarlah untuk
berlaku jammed
tp.......
ape cer plak kat sg.besa ni..
bukan sebok sangak pon..

antare sebab sabab jalan menjadi jammed:
1: ada kemalangan
2: polis carik mangsa..haha
3: cuaca tak menentu
4: masalah jalan raya
5: pemandu nak tunjuk lagak kat jalan raye!!!

ni yang cream hot ni..
nak tunjuk lagak samsing sampai susahkan orag..
derr~orang taknak pon tgok aksi keras kepale mereka tuh
bikin orang hot jer!




nak dijadikan cerita,,
mase tu,,cream ngn family pergi pasar kat sabak sane..
tengah seronok seronok dapat makanan 
tetibe
.....
.....
.....
jammed la plak..!
kolo memeng wajar
tak pe jugak..
der..
kami jalan lurus
memang jalan kami pon..
then,,
ade pemandu nak mintak lalu(kaci signel) nak seberang
jadinye my dady kaci je la lalu,,
pas tu,ramai pulak yang lalu..
dan menyebabkan jalan tu menjadi sesak..
!!
dah tau jalan seberang tu tak bley masuk kaci la ayah  cream lalu dulu.
dah la masuk jalan kami!!
aisyh,,hot jer~
tu lah,, keras kepale,,
pentingkan diri!
last last sume tak boley lalu..
padan muke..

memang sabo tak terkate lah..
boley plak la 'pemandu' tu SPEAK ON HANDFONE
and tak angkat tangan pon.. 
wat bodo plak tuh..
ayah cream kate,orang cam tu tak yah nak marah
lagi tak paham bahase lagi ade lah..
daripade marah,bek gelakkan jer
nanti dy malu sendiri!!
hahah~
and finally,,
dy sedar jugak kebelagakan dy membawa padah!
yeah,,!!
ayah cream cakap:
kolo ayah cream kaye dah lame kereta tu remok kene langga!!
kolo nak duet kaci je lah soh repair kete..
orang macam tu kene kaci pelajaran cikit..
haha!!!!
haha!



tips elak kesesakan lalu lintas
1: keluar awal.
2: periksa kenderaan supaya tak berlaku kerosakan


yAng mEnuLis~

hELLo~ thAnks fOr foLLowiNg

wELcOme~

center>