::jOurNey::mEaniNg of LifE~

http://www.smileycodes.info

cReam's bLog

di pagi syawal

Published by maNgo_cReam('',) under on 8:57 PM
SALAM... selamat hari lebaran...



 Selalu kat tv mesti ada cerita pasal tragedi malam raya lah,hantu raya lah,apa tah lah..

TAPI...

meh sini,jom denga cerita pagi raya aku.. tak nak denga tak pe,boleh bace.. tak nak baca tak pe,boleh tengok je.. kolo tak nak tengok udehhhh... hehe..gurau j



 di suatu pagi yang permai lagi damai macam jeruk cermai.....ecewah!



marah ni!pagi raye da wat orang panas...nGee~



cam ni ceritanya,, mak ngan ayah aku da balik kampong da.. tinggal la aku,akk aku,abang aku ngan adik aku dekat rumah terkontang kanting kamas rumah.. paling rajin aku la.. haha.. tapi ni bukan main point yang aku nk cerita..



pagi tu aku dengan semangatnye bangon nak pegi rumah nenek aku.. umah nenek aku tak de la ja jauh mana.. tah sampai 30minit kot da sampai da.. cadang nak p rumah nenek pukul 8pg.. tup tup..pukul 8.15pg..

solek solek kejap..hehe..  akk aku yang drive.. abang aku naik moto je.. tu yang bahaye tu kalau akk aku yang bawak! dia bawak tak pernah tak terbabas.. tapi tak de la seteruk tu.. ok je sebanany..



hAa!ni la saat kebengangan or klimax bermula..



da seronk da nak balik kampong.. oOo balIk kAmPonGgg... lalu la dekat depan masjid sebab better lalu jalan besa sebab aku tak yakin kalau nak lalu jalan kampong tu.. ceh,macam aku je yang drive..whatever la,,tengah seronak seronok nak balik,,,,,,,,jamed la pulak depan masjid    . tak pe tak pe,saba saba,, memag sesak giler la.. tak dapat diganbarkan dengan kata kata.. kereta kitorang langsong tak boleh bergerak.. sampaikan,time tengah jam tu,orang boleh keluar kejap dari kereta wat solat sunat.. yang kitorang ni duduk je kat kereta.



tIk,tOk,tiK,tOk,tik,tOk... masa berlalu.. setengah jam lebih kitorang tunggu tapi tak gerak gerak gak kereta .. tau tak sebab apa tak bergerak? ada ntah mahluk Allah mane tah p parking tengah2 jalan.. tapi takpe,sAbARR..sebabnyer ade gak line kat sebalah kanan jalan ni wat cam tu gak..ye la,kitorang paham,orang nak g solat..

30minit berlalu, line kat sebelah kitong tadi dah lancar dah jalan nye sebab orag yang taruk kereta kat tengah tengah jalan dah abis solat.. yang line kitorang ni????????? bagai menggapai metior kat langit`.. tak jalan jalan pulak keretanya..da la minyak da nak habis,yang bawak kereta akk aku pulak,lagi la aku cuak.. kolo ayah aku ke,abang aku k,,pro cikit..hehe



ni yang start bengang ni,yer la,dah tau parking kat tengah tengah jalan tu,da habis tu cepat cepat la keluar masjid.. orang lain boleh je.. kenape kereta tu tak boleh.. saba saba.. ayoo~kereta VIVA PUTIH tu mengspoil(waduh perosak bahasa) kan hari bahagia aku.. seb bek hari raya.. da la tak dapat tolong mak masak kat rumah nenek,tak dapat solat sunat raye gak.. wawa,sedihh(-,-) satu jam kitorang kat JALAN....





pemerhatian yang aku dapat dari kesesakan lalu lintas tu:::::



time aku tengok masjid tu,,sonok sangak sebab ramai orang..

orang yang tak pernah pergi masjid pon pergi masjid

kalau la setiap hari macan tu kan bagos..



yang cek tak gemo ni,,,alahai~cube la berdisiplin sikit.

masing masing nak pentingkAN diri..

kolo masing masing ada rasa tanggungjawab kat diri tu,tak de nye jadi gini..

ni tak,g parking tengah2 jalan,,maybe tu boleh dimaafkan sebab memang ramai sangat orang..



lagi satu,kalau nak keluar mane2 tu,keluar awal2..



lastly,berhati hatilah di jalan raya..peace!!



(segala kesalahan format dan bahasa harap dimaafkan,,BAHASA BUDAYA KITA)heheh.. yAng mEnuLis~

ramadhan dan syawal

Published by maNgo_cReam('',) under on 2:12 AM
Tazkirah jap..hehe.. muhasabah la diri sikit,asyik pikir dunie je..

     Tnpa kita sedar Ramdhan hampir tinggalkan kita,,pas tu kita pun tak sedar adakah kita telah banyak buat amal tok tempah tiket kat sane??kita sepatutnya bulan Ramadhan ni lebih rajin nak melakukan ibadah sebabnyer,,banyak sangat Fadilat yang Die kasi kat hambanya ni cuma kita je tak nak ambil peluang itu..

betul tak?lagipun,kita just bertarung dengan nafsu kita je... walauapapun, kalau kita tak dapat manfaatkan Ramadhan ni, jadikan lah ia satu pengajaran dan jangan biarkan ia berulang agi tapi kita tak tau adakah kita masih sempat lagi tok berpuasa pada bulan Ramadhan tahun depan?Dia adalah perancang yang terbaik..



Aku bersyukur la jugak sebab aku duduk ostel sebab dapat disiplin kan diri aku yang cacamarba ni..

Mule mule memang protes gile la dengan peraturan yang baru tu..haha..ye la,solat je la kat surau aspuri..pas tu nak bawak telekung lagi!aisyeh....menyusahkan!tapi,,bile dipikirkan balik,memang ada kebaikan pon mereka buat begitu..... maka,ikut je tak yah banyak songeh..



Di,sini,nak cakap,,



Selamat Hari Raya..Maaf zahir dan batin..

maaf atas keterlanjuran sampaada ana sedar atau tak

terutama kepada rakan rakan ana yang telah lama mengenali ana..



SELAMAT HARI RAYE! yAng mEnuLis~

aPa daH jadii???

Published by maNgo_cReam('',) under on 1:47 AM
aaaa~eh sebelum 2...Bismillah~apa apa yang kita wat mestilah dimulakan dengan kalimah Allah..

betul kan??

da lame dah tak merepek repek kat sini.. Almaklumla,,buzy,,orang ternama memang buzy je

meeting sane sini...huhu



act,da nak exam da,TRIEL!tu yang malas nak update ni..

peluang tu datang sekali je..ecewah,tapi melukut kat tepi kom gak..

tak pe tak pr,,setengah jam je



jom cite jom,,

ha!cite yang lame sangat... saye ni ade la menyertai kem anjuran SMKA kat Melaka..

seronok sangat,,aku dapat buat benda yang da lame aku nak wat.. pas tu dapat pengalaman yang best la! tapi......tak dapat dok khemah.. satu je aku terkilan and tak dapat wat walaupun bendenye dekat je..

sedih,,tapi tak pe.. kolo panjang umur dan Allah mengizinkan apa yang aku inginkan itu,insyaaalh terjadi kan?



Berape hari bulan tah,ada UNIC datang..teruje..!

mule2 tak de la berape excited..tapi bile ahli UNIQUE tu masuk....... waa,smart gak ea.. ish,astafirullah..saje suke suke..



hari seterus dan seterusnya......tak ingat



SATU HARI YANG SERAM!

cite ni berlaku dalam minggu yang lepas... jeng jeng jeng

Ustaz Rahim nak cek kerja yang ustaz suruh..tapi....hehe tau je la kan..

sebelum ustaz masuk lagi aku telah merasakan sesuatu yang anih yang bakal berlaku.........

nampaknya firasat aku memang betul!!

alamak jantong aku bagai nak tercabot! kalau jantung ni boleh berlari dah lame die pecut 100 meter!

kat belakang belakang aku sume kate tertinggal..

habis la..kolo sampai dekat aku lagi la ustaz mara..

3 tapak ustaz datang kat tempat aku,aku da menggeletar da..cuak!

huh,redo j,,aku mintak maaf la kat ustaz sebab sekian and sekian....

ustaz boleh gelak plak..boys pon pakat2 gelak kan aku..

bingung aku dibuatnye..tapi seb baik la ustaz tak mara ... yAng mEnuLis~

hELLo~ thAnks fOr foLLowiNg

wELcOme~

center>