::jOurNey::mEaniNg of LifE~

http://www.smileycodes.info

cReam's bLog

penghubung manusia dengan pencipta (doa)

Published by maNgo_cReam('',) under on 12:33 AM




assalamualaikum..
sebelum cream menaip panjang ..mari kite selami sebentar firman Allah..

maksudnya: Dan apabila seseorang manusia ditimpa kesusahan maka merayulah dia kepada Kami (dalam segala keadaan) samaada dia sedang baring , duduk ataupun berdiri . Tetapi setelah kami hilangkan kesusahan itu darinya , maka dia kembali seperti asal (derhaka) seolah olah dia tidak pernah merayu kepada Kami akan kesusahan yang telah Kami hilangkan darinya . Begitulah orang orang yang melampaui batas itu memandang baik terhadap apa ysng mereka lakukan ." ( Surah Yunus :12 )

cube kita hayati bait bait maksud surah ini.. rase nye tepat terkene ngn hidung kita.. eh.. bagi cream la..
cream tersentap jugak bila membaca maksud ayat ini..

kite selalu berdoa.. kadang kadang sambil berdiri ,duduk , baring..
tak semestinya selepas sembahyang sahaja.. doa itu mudah..
bila nak masuk toilet pon kite berdoa kan?
contoh bile masuk toilet kite cakap cam ni "Ya Allah jangan lah ada org tolak engsel pintu ini sebab engsel pintu ini dah rosak" . itu pon kire doa jugak

dalam pengharapan (dalam berdoa) disertai dengan tawakal kepadanya..

tetapi tanpa kita sedari doa yang kita panjatkan kepadaNya sentiasa dimakbulkan.. sama ada lambat atau cepat atau sama ada di dunia mahupun di akhirat..

mari singkap sebentar firman Allah..

Maksudnya : Diwajibkan keatas kami berperang (menentang pencerobohan) sedangkan peperangan itu adalah perkara yang kamu tidak sukai . Boleh jadi perkara yang kamu tidak sukai otu baik bagi kamu dan boleh jadi kamu suka kepada sesuatu perkara tetapi ia buruk bagi kamu. Dan ingatlah Allah jualah yang Maha Mengetahui segala sesuatu sedangkan kamu tidak mengetahui..
(Surah Al Baqarah:216)

Syekh Ibnu A'thoillah telah menyebut:
Maksudnnya : Boleh jadi Allah mengurniakan satu nikmat kepadamu tetapi Dia menghalang mu pada Nya dan boleh jadi dia menghalang satu nikmat kepadamu tetapi mengurniakan taufiq dan hidayat Nya..

Alangkah baiknya jika sangkaan baik itu sentiasa di dalam diri . Menyerahkan segalanya kepada nya .Kerana Dia maha mengetahui hakikat segala sesuatu..
mohon agar diberikan sifat redha dan Qanaah terhadap segala yang telah ditakdirkanNya

p/s: mohon dibetulkan jika ada kesilapan

yAng mEnuLis~

SOLAT TAHAJJUD

Published by maNgo_cReam('',) under on 3:55 PM

assalamualaikum..
sekadar perkongkisan yang cream dapat dari sebuah buku
,dan semoga dapat diamal kan dalam diri kita..termasuklah saya yang tengah menulis ini..insyaallah

(surah al-isra :79)
maksudnya: "Dan bangunlah pada sebahagian daripada waktu malam serta kerjakanlah solat tahajjud padanyan sebagai solat tambahan bagimu,semoga Tuhanmu membangkitkan dan menempatkanmu pada hari Akhirat ditempat yang terpuji"



Rasullullah s.w.t pernah bersabda :
maksudnya: "Seluruh manusia akan dihimpunkan di suatu kawasan pada hari kiamat lalu kedengaranlah sudatu suara yang menyeru: Siapakah dia orang orang(di dunia dahulu yang telah meninggalkan tempat tempat tidur mereka dengan berqiyammullail?) Lalu bangun sekumpulan kecil orang orang yang bangum malam itu lalu dimasukkan ke dalam syurga tanpa hisab. Selepas itu barulah diperintahkan oleh Allah untuk dilakukan hisab pada semua manusia" (Riwayat Al-Baihaqi)



yAng mEnuLis~

melihat dengan hati,,maka bersyukurlah..

Published by maNgo_cReam('',) under on 1:02 PM

assalamualaikum sahabat semua..~
apa khabar,baik kah iman?http://www.smileycodes.info
semoga segala perbuatan kita mendapat kerahmatan dan keredhaanNya..
rase nye cream dah lame tak post kat blog nih..
bukan rase nye.. memang dah lame pon..
sekarang nih baru la cream sempat jari2 nih menari2 kat keybord nih.
cream baru je cuti sem... org dah lame cuti sem,cream baru nak cuti..

balik nih cream dok menelajah la laman laman sesawang yang ad kat dlm alam maya nih..(*betul k ayat tu?)
cream suke berjalan jalan kat blog orang lain..
http://www.smileycodes.info memg hobi tegar dah... tapi bile ada masa la..
jadi nye cream 'usha' la blog kawan kawan..

mm,terlintas perasaan cemburuhttp://www.smileycodes.info dekat kawan kawan kerana terase suasana dan tempat mereka belajar sangat 'selesa' . suasana mereka seperti suasana di sekolah cream dulu.. untuk mencari ilmu akhirat senang sangat.. bagai air sungai yang mengalir.. takpayah dicari,memang dah ada depan mata, dalam sylibus pelajaran mereka pun.. cume nak diaplikasikan dalam diri atau pon tidak. mm,sebab nye kebanyakn sahabat sahabat cream sekarang belajar di usim,uitm,jordan,mesir dan sebangai nye.. bagi cream tempat mereka 'selamat' .
oleh itu adik adik,sahabat sahabat yang sedang bersekolah di smka,sma,atau pun berada dalam suasana usrah.. maka 'grap' la segala ilmu dan aplikasikan lah dalam kehidupan.. jadilah pohon yang berbuah...
http://www.smileycodes.infojangan disia siakan ilmu yang diperolehi..mm,bila difikir kembali,,cream rase menyesal kerana tak 'grap' betul betul ilmu yang ustaz ngn ustazah beri.. belajar semata mata kerana exam.. bila dah abis exam sume lupa..
tapi takpe lah,,yang lalu dijadikan pedoman untuk masa yang akan datang.. takelok menyesali benda yang lalu...

walaubagaimanapun... cream bersyukur .http://www.smileycodes.info
walaupun kadang kala terasa seperti berada dlm keadaan 'pelik' ,
cream dapat merasai kemanisan berukhwah
walaupun kadangkala terasa iman itu diuji
ada sahabat2 yang sentiasa disisi..

sudah satu sem cream meghabiskan kehidupan disini..
kehidupan yang pada mulanya cream merasakan sangat pelik dan menakutkan..
macam macam bende yang cream pelajari di sane..
macam macam bende yang cream dapat di sane..http://www.smileycodes.info
cream kenal dengan akk akk yang kuat memperjuangkan agama Allah di sini..
"islam datang dalam keadaan dagang (asing),dan kembali dalam keadaan asing"
mm,rasenya cream dapat merasakan keadaan itu..
bila difikirkan kembalihttp://www.smileycodes.info,,cream memanjatkan kesyukuran kepadanya,,alhamdulilah ! kerana cream bersama dengan sahabat sahabat yang membawa kepada cintaNYA..
bersama sama sahabat yang berjihad ke jalan ALLAH untuk menegakkan agama ALLAH.. FISABILILLAH..
dapatkah aku tetapkan iman ku selama beberapa thn lagi disini?insyaALLAH

disini juga cream bertemu seorg sahabat /akk yang sangat cream sayangi..
macam macam yang cream pelajari dari beliau..
walaupun beliau ada masalah beliau sendiri tetapi beliau tetap berdakwah kejalan Allah..

jika aku tidak ditakdirkan disini maka tidak bertemulah aku dengan sahabat sahabat ku ini..
jika aku tidak ditakdirkan disini,tidak kutahu lah sejauh mana iman dan ketakwaan ku kepada mu walaupun iman itu Kau yang nilai..
jika tidak aku ditakdirkan disini maka tidaklah aku tahu betapa kuat dan lemaahnya aku dalam amar maaruf nahi munkar..dalam menegakkan agamaMu

Allah akan menolong hambanya yang menolong agama Allah..
kuatkah aku sebagai mana sahabat sahabat aku yang lain,sebagaimana umat2 tertahulu menegakkan agama Allah?
terima kasih ya ALLAH kerana mengurniakan aku sahabat sahabat yang baik


alhamdulilah kullihal..
sesungguhnya Allah mengetahui apa yang tidak kita ketahui.. (",)
jangan melihat dengan mata tetapi lihatlah dengan mata hati..
sesungguhnye Allah lah perancang yang terbaik..http://www.smileycodes.info
ya ALLAH...


yAng mEnuLis~

hELLo~ thAnks fOr foLLowiNg

wELcOme~

center>