::jOurNey::mEaniNg of LifE~

http://www.smileycodes.info

cReam's bLog

nOT iN gOod mUd

Published by maNgo_cReam('',) under on 9:51 PM
assalamualaikum..
I'm really not in mood now.. i don't know why..

lets istiqfar salawat first oh my dear soul, my dear heart~~~ fuhh..
ujian Sang Pencipta.
orang kate, perasaan resah gelisah, not in mood and so what ever are ujian dari Nya juga..

i don't know what kegilaan jari ni nak menari nari kat keyboard ni..
i don't know..
and
i don't have an idea
 and..
gud bye...

hope All dapat keberkatan daripada yang MAHA ESA ALLAH..
assalamualaikum
yAng mEnuLis~

pengurusan~ arrangement.......

Published by maNgo_cReam('',) under on 4:35 PM

assalamualaikumussalam..
menjenakkan kaki di belantaraku~ belantaraku .. hakiki.. belantara MU..

arrangement arrangement arrangement..... #blablabla..
arrangement tip top.. hidop tip top..
arrangement burst .. hidup huru hara..

suka hati jak nak wat formula mcm tu.. #sukahati lah.hahaha..

lately ni macam-macam benda la cream lupe.. nak kate dah tuwe baru 20+++@#$..
bile dah lupe arrangement hidup huru hara suda...
baru- baru ni ring pulak hilang tah kemana.. #point ny lupe taruk mana
pahas sudah penyakit lupe ak ni  menagis tak berlagu jak.. #ujian ujian..

10 muasofat tarbiyah..
antara nya mengurus masa dengan baik..

mengurus masa dengan baik.. xkot.. mengisi masa yang ada ye la kot.. bajet bagus la pulak.kiki 

diri tak terurus.
belaja tak terurus.
kerja kerja tak terurus.
persatuan tak terurus.
amanah terurus?

cita2 nak menegakkan daulah islamiah.. segala benda tak terurus gane nye nak uruskan satu jemaah...  ~
allahu..
teringat satu cerita daripada perkongsian sahabat2 dalam usrah..
mereka bercerita tentang konspirasi dajjal...
apa yang menarik perhatian cream.. usaha mereka dalam menjayakan matlamat mereka,, iaitu untuk menyambut dajjal yang mereka agung2 akn..
antaranya, mereka telah mencipta pangkalan di banyak tempat antaranya pulau hindi yang katanya terehempas MH370 itu.. tetapi masih ada lagi 2 pulau yang mereka tidak dapat membuat pangkalan mereka..
allahu,hebat sunggu perancangan mereka..

kita kata nak berjuang.. tp
malas.
kata nak berjuang tp
pandai bercakap jak
kata nak berjuang tapi
xde rasa nak berkorban.
kata nak berjuang??
kata nak berjuang??
kata nak berjuang??
urus masa urus diri urus kerja pon dok reti kah?..

cak2.. muhasabah.. xmara2 pon.. senyum jak..
uruslah diri dengan baik sekali =)


yAng mEnuLis~

ur test!

Published by maNgo_cReam('',) under on 12:42 AM

Assalamualaikum..
noting to say.. just want to type............
apokone ngn otak aku dok senget sebelah ni..
serios mcm nak cabot jak rumput sampai togel.
nak main guli, baling sampai berkecai..
hurt! its comes again.... so hurt..
oh love.~
dont want be the past.biarlah hati penuh dengan cinta dan sayang walaupon ada ujian melanda.
dari jadi hati yang takde perasaan.. keras dan kejung jak..
apokona ejang~


astafirullah.. back to the normal side... just drama yang takade kualiti tu..
joke around yang tak berapa nak joke..

manusia synonim dengan masalah, kolo dia kate dia tiada masalah memg sebenarnya dia yang bermasalah

ok point yang penting:

Allah tidak akan timpakan ujian melainkan sesuai dengan kesanggupanNya..
(Al Baqarah:286)
tetibe teringat moment seorang sahabat kasi love letter tu,sweet jak.tanks.

selalu kita mengeluh,, "ujian yang sama jak Allah timpakan kat aku"
aiya,, suka suki jak kan kita yang kerdil ni nak demand lebeh - lebeh, nak merungut tak tentu pasal.
kita ni kerdil jak.

Pasti dan pastinya segala yang berlaku pasti ada hikmahnya. JUST/SENTIASALAH bersangka baik pada Allah.
Dia uji pasti dia sayang.
Dia uji pasti dia rindu
Pasti Dia sayang untuk kita selesa dan terus menerus dengan kesalahan dan maksiat yang kita buat
Pasti Dia rindu untuk kita menadah tangan padaNYA. yang selama ini kita lupa ucap syukur dan berdoa kepadaNYA melainkan waktu makan. itu pon kadangkala bismillah sahaja.
Jika ujian yang sama menipa, pastinya Allah mahu kita kuat, tegar dengan ujian yang melanda yang seteruskan yang kita tidak tahu sehebat mana ujianNYa

Jangan mengira kamu beriman selagi mana kamu belum diuji (cream tak pasti surah apa,, aasif jiddan)

HAI ORANG ORANG YANG BERIMAN! BERSABARLAH DAN KAUTKANLAH KESABARANMU DAN TETAPKAH BERSEDIA DAN BERTAKWALAH KEPADA ALLAH, SUPAYA KAMU BERUNTUNG (Ali imran:200)





yAng mEnuLis~

tanggungjawab

Published by maNgo_cReam('',) under on 6:59 PM

assalamualaikum....
semoga mendapat taufiq dan hidayah Allah....inshaAllah :)

tanggungjawab = amanah
sat lagi dah nak masuk semester baru. means dah nak masuk kolej..
em, rase macam nak meraung - raung jak. nak lari laju - laju!!
capat la habis ~ nak keluar from the bamboo =)
http://www.smileycodes.info

tapi bila fikir - fikir balik.. rase berat sungguh nak melangkah keluar dari Bamboo tu..
banyak lagi yang tak mampu dan belum lagi cream lakukan..
perghh.. rase cam weak gler ah.. kerdil sungguh manusia ni kan? memang sangat kerdil.

teringat satu cerita :

Allah nak beri amanah kat bumi, langit, even gunung ganang tapi takde sapa yang sanggup nak pikulnya.tup tup manusia hok kerdil ni kate "yes i will"
jap2!.. meh tengok ayat ni jap . sat lagi kate cream mengarut pulak =) . yang atas tu ayat senang nye lah.

“ Sesungguhnya Kami telah bentangkan tanggungjawab amanah Kami kepada langit dan bumi serta       gunung-gunung (untuk memikulnya) , maka mereka enggan memikulnya dan bimbang tidak dapat           menyempurnakannya (kerana tidak ada pada mereka persediaan untuk memikulnya) ; dan (pada ketika itu) manusia (dengan persediaan yang ada padanya) sanggup memikulnya: (ingatlah!) sesungguhnya tabiat kebanyakan manusia adalah suka melakukan kezaliman dan suka pada membuat perkara-perkara yang tidak patut dikerjakan. ” (Surah Al-Ahzab : Ayat 72)                                                                                                      

then, turun ayat ni :

“Sesungguhnya Aku hendak menjadikan seorang Khalifah di bumi. ” (Surah Al-Baqarah : Ayat 30)

jadinya, manusia memang telah ditetapkan oleh allah ntuk dijadikan khalifah dimuka bumi.dan Dia telah memberi banyak peringatan kepada kita tapi kita ja tak cakna dengan peringatannya.
ye la,, sibok dok chatting, dok twitter, dok pesbuking.http://www.smileycodes.infodok sebok ngn duniawi.. (peringatan bersama). pesbuk pesbuk jugak,chat chat jugak, emm.. dok layan blog layan jugak.. tapi jangan lupe yang utama =)

bile keluar dari "bamboo" sat lagi lagi banyak nak fikir. entah sedia ke tak pon tak tahu lagi. kolo nak kate sekarang senang la..
"aku dah sediakan fizikal mental dah, rohani jasmani pon da settle da"
tak yah nak cakap sangat,berapa ramai remaja yang bekas sekolah agama dok culture shock. masuk alam lain je dah tak jadi 'orang'dah .ok.. nokhtah. malas nak cakap banyak..

cume nak cakap satu jak "tak amal apa yang dipelajari"


emm,bile fikir balik seram sungguh dunia ni (ceh macam luahan perasaan pulak kan?) whatever ~ kiki
ye la,siyess cream kate sungguh seram.. mengalahkan cerita hantoo.. ! sat lagi kolo kite salah langkah jatuh pulak,tak pon masuk lobang.. kolo boleh bangkit .. terbaikkk lah! kolo dok tertimbus jak.. payah !
jangan ada yang bunuh diri pulak pas bace apa yang cream tulis nih!!
copp!! sia sia jak mati ... thats why la dalam Al - Quran kate ..... tak mau dok sorang - sorang, tak mau hidup sorang - sorang.. 
haaa~ sape tahu ayat mane.. ce tweet sat!.. http://www.smileycodes.info(sori mori da sis br0, lupe meh)

tapi dok dunia yang menyeramkan dan sungguh penglipurlara ni pon.... apa ayat deyh?
http://www.smileycodes.info
em,nak kate nye.. dunia ni sebagai ladang untuk akhirat jugak la.. kolo banyak amal nya dah redho Allah makanya "kaya" lah di akhirat kelak...

em,, banyak celoteh kene pada diri sendri jugok.. yang baik ambil la,yang mengarut tu tolak la tepi jauh - jauh.. campak masuk sungai kena baham buaya pon takpe.~~..

mai mai, together gether jadi hamba yang osem.. jadi khalifah yang osem.. same - same lage osem =)
http://www.smileycodes.info
key.. assalamualaikum... salam magrib . ada yang sala mintak tegur =)

(maaf la,fonts nye kejap lain kejap terang.. mls dah nak layan bende ni..sori meh)



yAng mEnuLis~

sEmiNGgu!!!!

Published by maNgo_cReam('',) under on 10:59 PM

assalamualaikum.. salam saiyyidul ayyam!!..
sis, bro, geng.. mai pakat pakat hidupkan sunnah Rasullullah.. ~
sape yang tak mandi lagi g mandi.. wangi cikit! , potong kuku ke, gi bersugi ke..
yang kene solat jumaat tu jagan lupe pergi.. tokmboh la dok menepek kat alam maya ni jak.. semua ni semetara jak.. ye tak sis bro?? 

http://www.smileycodes.infohomework..!! meh same - same cari sunah - sunah Rasullullah
            sape dop kenal Rasullullah dop tahu la.. PEMOS KOTT`.. lagi pemos dari nicol david, albert               einstain (cop!gurau jak!maaf dipinta ) .

http://www.smileycodes.info
pejam celik pejam celik dah seminggu dah kat rumah...
nasib la pejam celik pejam celik pastu celik balik nampak dunia.
dibuatnye pejam celik pejam celik tetibe.... MA RABBUKA.. !! tak ke mencecet lari..
em..kolo dah seminggu kat rumah means lagi seminggu jak dah nak habis cuti....!!
                 waa.. sedey pulak...

                bile fikir balik.....
http://www.smileycodes.infoapa yang telah saya buat untuk ibu bapa saya sepanjang cuti ni kat rumah?
apa yang telah saya buat untuk famly saya?
apa yang telah saya buat???!..
menyenangkan or munyusahkan?

bawak agama, bawak jugak..
jangan lupa famly.
dakwah kepada yang terdekat iaitu, famly than masyarakat...
dan biarlah ia seimbang




yAng mEnuLis~

fragile

Published by maNgo_cReam('',) under on 12:39 AM

assalamualaikum .. long time no see. long time no write..
harapnya semuanya berada dalam keadaan sihat sejahtera hendaknya
(fuih, mak aii macam nak buat karangan bahasa melayu la pulak!).
inshaALLAH.. alhamdulillah kulihal
....

http://www.smileycodes.info
rasenya dah lama dah tak menaipo (type) kat sini
rindu bangat seyhhhhh...
kesibukan melanda mungkin ?http://www.smileycodes.info

em,, JAP! meh terjah ni jap..!
kata ustaz, apabila Allah tidak mengkehendaki kita lagi :
- Allah akan sibukkan kita dengan urusan dunia.
- Allah akan sibukkan kita dengan urusan anak2
- Allah akan sibukkan kita dengan urusan perniagaan
- Allah akan sibukkan kita dengan urusan menambah harta
- Allah akan sibukkan kita dengan urusan mencari pengaruh, pangkat dan kuasa
sehinggakan kita lupa apa tujuan kita hidup kat muka bumi ni~~

meh!! ULANG kaji apa tujuan KITA hidup
http://www.smileycodes.info  tgok surah az-zariyat 56
Aku tidak menciptakan jin dan manusia agar mereka beribadah kepada-Ku
em,sampaikan kita lupa tugas utama kita.. nauzubillah.. together remind together change!!yeaahh.

meh la~~ cream nak cerita cikit..
susah ya nak jaga hati ni.. fragile sungguh.. kalau fragile kat lover letters (Al-Quran) tak pe jugak!
aiyaaa.. kes mata diri sendiri la ni 
http://www.smileycodes.info
remaja zaman sekarang .. berani sungguh,, tu yang wat tah pape tah..
kate nya ' takde life la mcm ni!kuno,kolot'.. bla bla bla..
eh eh,islam is the way of life.. THE BEST u khow..

em,time time semester break ni, tetibe ada ruang yang tak semenggah pulak untk cream baca novel.
tettt... novel yang mencari makna hidup tau!
http://www.smileycodes.infoterbaik lah !!!!

tapi.. as usual, even novel islamic pasti ada unsur - unsur love..
dulu dok allergic perkataan 'love' tu....eh eh... besau tau makna love tu..
others description is~~ CINTA.. http://www.smileycodes.info
cinta ibu ayah, cinta sahabt - sahbat, cinta sesama saudara..
the most kite kena patut cinta Allah dan Rasullullah s.a.w...

TAPI !! bila tercampurnya cinta kepada ALLAH dan MANUSIA dalam skrip or episod yang sama,
pasti hati kita dok cenderung pada cinta manusia jugak.. (em,paham ke apa yang cream kabo ni??)
im asume as~~~ u alls bijok2 belaka deyh..

ok,back to the story... 
ce tgok, betapa fragile ny la hati manusia ni kan... dengan cream cream sekali hanyut dengan sandiwara novel..
. mula la terbayang... bile aku nak kahwen ni.. persediaan apa yang patut aku buat..
cak cak..! baitul muslim sudah~~

perasaan cinta itu tidak salah, itu adalah fitrah semula jadi... 
Allah menciptakan hawa untuk adam.. dan hidup berpasang pasangan..even haiwan pon ada pasangan dy..

meh tengok muratib amal pulak :
dari individu muslim -----> baitul muslim -----> masyarakat muslim -----> kerajaan muslim ----> daulah  islamiah -----> empayar islam -----> ustaziyatul alam..

jadi, baitul muslim terdiri dalam peringkat - peringkat untuk mencapai ustaziyatu alam..
tapi caranya biarlah benar..

marilah bersama - sama dalam mencari ilmu Allah yang luas ini.. <3
wallahuAllah.. semoga bermanfaat..


yAng mEnuLis~

Published by maNgo_cReam('',) under on 1:39 AM
Assalamualaikum dan selamat pagi =)
Alhamdulillah.. allah masih beri ruang dan peluang untk kita melihat ciptaaan Nya nan indah ini, menghirup udaraNya, let's say Alhamdulillah together..

Campuran merah dan kuning menjadi= ?
Campuran hijai dan putih menjadi = ?
Belajar seni la plak ye kita mlm ni.
Warna yang telah dicampurkan dua itu akn menjadi warna yang akn terjadi kan (sila cuba experimen ni di rumah =) ) dua campuran warna itu takkan menjadi warna ungu seperti mana yang kita inginkan .. sebab ap 1, sebab dah salah tu campuran dy 2, setiap warna ada sifat2 nya jadi kne betul la campurannya... betul tak?

Kita sebagai manusia seringkali mengharap macam macam harapan.tapi perlu juga ingat yang tak semua Allah beri dengan cepat dan tak semua Allah beri ap yang kita nak tapi Allah beri apa yang kita perlu.

cuba kita wat experimen lagi ●●●
Kita campurkan campuran warna tersebut then kita bandingkan or kita samma ratakn warna y kita campurkan tu semula dengan campuran y asal.
(Rasanya paham tak dengan experimen kita hari ni =,=" ? ) ok jawapanya>> of coz la tak kan? (Sbb cream wat soalan , skema jawapn dia mcm tu ea...huhu).

Kolo mcm tu apa kaitan dengan perasaan? Kita tidak boleh melawan perasaan syg sebab Allah letakkan dalam diri kita perasaan kasih dan syg.yang kita mampu mengawalnya denya iman dan takwa.

mcm campuan warna tadi, ia tidak dapat nak di ratiokan dengan nisbah warna yang awal setelah dicampurkn dengan semua warna kan? macam tu jugak la dengan kasih sayang. kita boleh berusaha untk menyamaratakan kasih sayang tapi hakikat nya pasti ada perbezaan.. (cukup jangan kasi alasan apa apa.¡¿.haha.. ) contoh ibu bapa sendiri pastinya ada anak yang dia senag, anak yang dia sayang lebih.
Ok, kita singkap sejarah sebentar__kita perlu hidup dengan pelajari sejarah__  rasulullah s.a.w mempunyai ramai isteri tapi baginda ada isteri yang baginda kasihi. Siapakah kita untuk menolak kasih sayang yang Allah campakkan dalam hati? Layakkah kita untuk membuamg perasaan syg dalam diri individu lain? waaa... jdi DR.CINTA plak.. maag ye cik blogger dr.cinta..heee....

cuma, pikir pikirkan lah.... kolo kita cakap kita hanyalah manusia , pikir juga .. orang lain juga manusia



Hati ini sangat lembut.... adakah betul reader yang ambil medic? walau sekuat mana luaran , walau setabah mana luaran, walau segembira mana luaran, walau se walauwalaupun.... ia pasti akan terluka.sedalam mana se parah mana hanyaAllah sahaja yang tahu.tapi perlu ingat``jangan ikut hati kelak kamu akan mati `` 
Ubatlah hati dengan zikrullah walau pasti masih ada parut di hati... weee~ jiwang pulak malam2

Aduhai hati
Jangan lah kau bersedih hati
Sematilah dalam hati mu ini
Dan fikuranmu ini
Semua ini adalah ujian dariNya
Kamu tidakkan lari dari menghadapinya.
Dlm alquran ada menyebutkan " jangan lah kamu menganggap kamu beriman selagi mana jamu belum diuji"

_jk sala tlg betulkan_
salam muhasabah.... =) senyum sokmo




yAng mEnuLis~

hELLo~ thAnks fOr foLLowiNg

wELcOme~

center>