::jOurNey::mEaniNg of LifE~

http://www.smileycodes.info

cReam's bLog

tanggungjawab

Published by maNgo_cReam('',) under on 6:59 PM

assalamualaikum....
semoga mendapat taufiq dan hidayah Allah....inshaAllah :)

tanggungjawab = amanah
sat lagi dah nak masuk semester baru. means dah nak masuk kolej..
em, rase macam nak meraung - raung jak. nak lari laju - laju!!
capat la habis ~ nak keluar from the bamboo =)
http://www.smileycodes.info

tapi bila fikir - fikir balik.. rase berat sungguh nak melangkah keluar dari Bamboo tu..
banyak lagi yang tak mampu dan belum lagi cream lakukan..
perghh.. rase cam weak gler ah.. kerdil sungguh manusia ni kan? memang sangat kerdil.

teringat satu cerita :

Allah nak beri amanah kat bumi, langit, even gunung ganang tapi takde sapa yang sanggup nak pikulnya.tup tup manusia hok kerdil ni kate "yes i will"
jap2!.. meh tengok ayat ni jap . sat lagi kate cream mengarut pulak =) . yang atas tu ayat senang nye lah.

“ Sesungguhnya Kami telah bentangkan tanggungjawab amanah Kami kepada langit dan bumi serta       gunung-gunung (untuk memikulnya) , maka mereka enggan memikulnya dan bimbang tidak dapat           menyempurnakannya (kerana tidak ada pada mereka persediaan untuk memikulnya) ; dan (pada ketika itu) manusia (dengan persediaan yang ada padanya) sanggup memikulnya: (ingatlah!) sesungguhnya tabiat kebanyakan manusia adalah suka melakukan kezaliman dan suka pada membuat perkara-perkara yang tidak patut dikerjakan. ” (Surah Al-Ahzab : Ayat 72)                                                                                                      

then, turun ayat ni :

“Sesungguhnya Aku hendak menjadikan seorang Khalifah di bumi. ” (Surah Al-Baqarah : Ayat 30)

jadinya, manusia memang telah ditetapkan oleh allah ntuk dijadikan khalifah dimuka bumi.dan Dia telah memberi banyak peringatan kepada kita tapi kita ja tak cakna dengan peringatannya.
ye la,, sibok dok chatting, dok twitter, dok pesbuking.http://www.smileycodes.infodok sebok ngn duniawi.. (peringatan bersama). pesbuk pesbuk jugak,chat chat jugak, emm.. dok layan blog layan jugak.. tapi jangan lupe yang utama =)

bile keluar dari "bamboo" sat lagi lagi banyak nak fikir. entah sedia ke tak pon tak tahu lagi. kolo nak kate sekarang senang la..
"aku dah sediakan fizikal mental dah, rohani jasmani pon da settle da"
tak yah nak cakap sangat,berapa ramai remaja yang bekas sekolah agama dok culture shock. masuk alam lain je dah tak jadi 'orang'dah .ok.. nokhtah. malas nak cakap banyak..

cume nak cakap satu jak "tak amal apa yang dipelajari"


emm,bile fikir balik seram sungguh dunia ni (ceh macam luahan perasaan pulak kan?) whatever ~ kiki
ye la,siyess cream kate sungguh seram.. mengalahkan cerita hantoo.. ! sat lagi kolo kite salah langkah jatuh pulak,tak pon masuk lobang.. kolo boleh bangkit .. terbaikkk lah! kolo dok tertimbus jak.. payah !
jangan ada yang bunuh diri pulak pas bace apa yang cream tulis nih!!
copp!! sia sia jak mati ... thats why la dalam Al - Quran kate ..... tak mau dok sorang - sorang, tak mau hidup sorang - sorang.. 
haaa~ sape tahu ayat mane.. ce tweet sat!.. http://www.smileycodes.info(sori mori da sis br0, lupe meh)

tapi dok dunia yang menyeramkan dan sungguh penglipurlara ni pon.... apa ayat deyh?
http://www.smileycodes.info
em,nak kate nye.. dunia ni sebagai ladang untuk akhirat jugak la.. kolo banyak amal nya dah redho Allah makanya "kaya" lah di akhirat kelak...

em,, banyak celoteh kene pada diri sendri jugok.. yang baik ambil la,yang mengarut tu tolak la tepi jauh - jauh.. campak masuk sungai kena baham buaya pon takpe.~~..

mai mai, together gether jadi hamba yang osem.. jadi khalifah yang osem.. same - same lage osem =)
http://www.smileycodes.info
key.. assalamualaikum... salam magrib . ada yang sala mintak tegur =)

(maaf la,fonts nye kejap lain kejap terang.. mls dah nak layan bende ni..sori meh)



yAng mEnuLis~

0 comments:

Post a Comment

hELLo~ thAnks fOr foLLowiNg

wELcOme~

center>