::jOurNey::mEaniNg of LifE~

http://www.smileycodes.info

cReam's bLog

suka suki~

Published by maNgo_cReam('',) under on 3:54 AM


testing testing ~
huh,,buruk la,, sje je tak de keje nih..
credit to kucing sbb tolg aja gne paint ni..
peace :)


yAng mEnuLis~

hati

Published by maNgo_cReam('',) under on 1:36 AM

hati + batu = hati batu..
hati batu - batu = hati
hati - batu = lautan
batu di lautan = tenggelam
tenggelam = lemas
lemas = .....
tetttt~
 no idea
hahah~


 lembutkan lah hati mu 
dengan zikrullah dan mengingati Nya..






yAng mEnuLis~

...................

Published by maNgo_cReam('',) under on 11:25 AM


Semalam aku kelukaan,
Kecewa kehampaan,
Mencalar ketabahan,
Impian seringku harapkan menjadi kenyataan
Namun tak kesampaian,


Allah…

Inginku hentikan langkah ini

Bagaikan tak mampu untuk ku bertahan

Semangat tenggelam lemah daya,

Haruskah aku mengelamun jiwa
Ku berbisik inilah dugaan



Dan langkahku kini terbuka

Pada hikmah dugaan uji keimanan

Dan dilontarkannya ujian diluar kekuatan setiap diri insan



Allah…

Pimpini diriku,

Untuk bangkit semula meneruskan langkah perjuangan ini

Cekalkan hati dan semangatku

Kurniakan ketabahan........
Agar mimpi jadi nyata..
padaMu ku meminta



Dan ku mohon agung kudratMu

Wahai Tuhan Yang Satu

Segalanya dariMu 

Album : Langkah Tercipta
Munsyid : Unic
http://liriknasyid.com

tatkala lagu ni berkumandang,cream teringat detik detik perjuangan di sekolah
bersama rakan rakan,,
bersama rakan sebelah cream yang bengkok,,huhu
bila jatuh 'kami' terpaksa bangun kembali..
bila jatuh lagi , kene bangun lagi..
kirenya sampai penat dan tak mampu nak bangun kembali..
hanya doa dan semangat yang ada yang mampu menaikkan kami..
dah semalam adalah conclusion dari lima tahun kami belajar di sekolah ..
bila mana cream terima 'warkah cinta' yang bermakna..
cream tak tau nak tunjukkan reaksi apa..huhu


gembira?? sedeh??
tettt~haha
walaupun target itu menyimpang siur dari yang sebenar..
tapi tak pe,,cream redo dengan segale yang ditentukan..
dan bila di pikir2 balik,,
alhamdulilah~~
~~
mungkin Allah tau apa jua yang terbaik untuk hamba hambanya..
dan mungkin kajayaan yang kita harapkan belum tiba pada kita..
Allah dah sediakan yang lebih baik pada masa hadapan yang kita tidak ketahui..
sesungguhnya,,Allah adalah sebaik baik perancang..
dan kita hanya mampu merancang dan Dia yang menentukan segalanya..
kan?


bak kate gha:tak dapat straight,,bukan kegelapan future..
and i agree 120%..
'org2 cute'(perasan).. stay chill and cool! huhu


meskipun kita bersendirian,
meskipun kita diuji dengan kesibukan dan kesenangan,
diuji dengan kepayahan dan kesusahan,
jangan sekali kali kita menjauh daripada Allah yang Maha MEndengar
dan Maha Mengetahui..


pernah malaikat berjumpa dengan Allah dan menyatakan bahawa..
insan sekia sekian telah minta pertolongan Mu berkali2..maka perkenankanlah..
Namun Allah mengatakan,,
biarkanlah si insan2 terus terusan meminta kpd ku..
kerana aku rindu..untuk mendengar keluh tangisnya..
Allah sedikitpon,xrugi kita meminta2 same Nya..
namun kita lah yang rugi jika tidak meminta daripada Nya..
Dia yang menentukan takdir kita~~cayalahh..huhu 




Dalam derita ada bahagia
Dalam gembira mungkin terselit duka
Tak siapa tahu
Tak siapa pinta ujian bertamu

Bibir mudah mengucap sabar
Tapi hatilah yang remuk menderita
Insan memandang
Mempunyai berbagai tafsiran

Segala takdir
Terimalah dengan hati yang terbuka
Walau terseksa ada hikmahnya

c/o
Harus ada rasa bersyukur
Di setiap kali ujian menjelma
Itu jelasnya membuktikan
Allah mengasihimu setiap masa
Diuji tahap keimanan
Sedangkan ramai terbiar dilalaikan
Hanya yang terpilih sahaja
Antara berjuta mendapat rahmatNya

Allah rindu mendengarkan
Rintihanmu berpanjangan
Bersyukurlah dan tabahlah menghadapi

c/o

Segala takdir
Terimalah dengan hati yang terbuka
Walau terseksa ada hikmahnya

repeat c/o 2x

Allah rindu mendengarkan
Rintihanmu berpanjangan
Bersyukurlah dan tabahlah menghadapi
Segala ujian diberi
Maka bersyukurlah selalu




Album : Layar Keinsafan
Munsyid : Mestica
http://liriknasyid.com

(peace! tetibe teringat lagu nyeh,, lagu yang bermakne neyh..haha..tq!)



kepada rakan rakan yang lain,,cream ucapkan tahniah same kome..
chayok ya tok masa depan ..

terima kasih juga kepada guru-guru yang terlalu banyak membantu..
dan rakan rakan seperjuangan sekalian..
tak lupe kepada keluarge yang supeb yang sangat sangat menyokong cream..
thanks a lot
ceyh,, wat ucapan pulak




http://www.smileycodes.infopeace!!!!












yAng mEnuLis~

kem sahabat masjid~

Published by maNgo_cReam('',) under on 9:18 PM
gambar dari camera anisah mokhtar~huhu
gambar diatas adalah ketika kami berada di hot spring sungai kelah..
(macam pelik je ayat,,haha)
sangat seronok~
kita tak rugi kalo menyertai apa sahaja aktiviti yang dirasakan manfaat..
satu pengalaman itu sangat berharga dan tak boleh dibeli dengan wang ringgit..
sebenarnye pada awalnye,,ayah cream yang syorkan pergi kem ni..
tapi cream mentah mentah tolak sebab cream ingat activitinya semate mate kat sg.kelah 
dan time 16 tu kebetulan cream ada latihan moto..
 kemudian selang beberapa hari,,rakan cream anta msj tentang program ni..
than cream pon kaci la alasan yang same,,
pas tu,cream cube bertanya tentang tentang atur cara program nye..
dan sememangnye cream bolah ikut menyertainya~
sebabnye kat sungai kelah tu hanya sehari je..dan selebihnye di masjid sg.besar
kirenya aktivity kami mula nya pada 14 dan berakhir pada 16 mac..

pendaftaran bermula pada pukul 2:30..
setelah selesai acara pendaftaran, taklimat tentang program ni bermula..
dan kami diminta bangun awal pada besok hari kerana ada kiam mulail..
malam tu cream memang tak boleh tido..
pas tu snap sekejap gambar.. ngat nak tgok bintang..
tapi malam tu baru lepas hujan pulak..sonyer bintang tidak la kelihatan..
sedey..
pas tu~
bile tegok jam dah pukul 2 lebeh,,sat agi nak bangun..
cream pon cubelah melelapkan mata.. dan tepat jam 3 pagi cream terjaga dan langsung tak bolah tido..

dah tu,cream terus je nak mandi sebab nanti ramai..

bila mana cream turun nak pergi bilik air(kami tido di tingkat atas)
cream terkejut kerana terdapat makhuk putih kat masjid..
kemudia cream amati apa benda nye tu~~
rupenye,,
,,
,,
,,
seorang hamba Allah..
pakcik itu tengah khusyuk bertafakur dan memunajat kepadaNya,,
kemudian cream kembali tengok jam.. pukul 3 lebih~~~
sayu..malu

pada keesokan harinya,,kami bertolak ke hot spring sungai kelah..
di sana sangat menguji kesabaran dan semangat berkumpulan..
dan rata rata seronok berada di sana..
dan sangat seronok~
sampaikan cream lemas+terkoyak pulak baju hahah!tapi cikit je la..
antara xtiviti di sana seperti makan telur seperuh masak
berendam di kolam air panas
carik nama saintific

kirenya ukhwah antara kumpulan semakin erat~
aja yang buat..hahah! konon nak tuka2 nom fone..haha!


banyak lagi aktivit yang tak sempat nak cream cerita semuanya..

pape pon,kalau nak sertai apa jua aktiviti.. join je..
jangan pikir program ni tok org baik baik je ke or ape ke..
or surtain program ni hanya untuk org yang pandai bersosial k
or apa jua lah..
jangan diheran apa yang orang lain kata..
dan tanggapan mereka
janji apa yang kita nak kita dapat..
mungkin kita tak dapat semua,,tapi sedikit perisian tu mungkin kita dapat..
apa yang baik kita jadikan tauladan dan yang jahat dijadikan sempadan~
semua orang berhak membuat apa jua keputusan
tapi haruslah beringat segale keputusan dibuat dengan menggunakan akal yang sihat..


ingin mengetahui commentar dan pengalaman sahabat cream yang lain~
sila klik di bawah...

kak dijah
nisah
aja

wassalam~~





yAng mEnuLis~

ceritera~

Published by maNgo_cReam('',) under on 6:26 AM

yeahhh~post pertama tok bulan march~
haha letop dah dibawak lari la,,sebab tu tak dapat mencoret dan mengarot2 kat cini..
hah!kepade mira , amalyna~ hambik kau.. ak story bebanyak kat cini..haha

first sekali time bulan 3 tu cream dok pi belaja wat icecream kat kolej komunity,,
xcided la wat ice cream.. dan tok short coarse y cream datang nih sangat bes
sebabnye,, tak bape nak ramai orang amik coarse tu.. 
time tu yang ada bersame cream sopia dengan mun.. 
tapi cream rase macam cream jadi babysiter plak kat citu,,,bkan babysiter,kidsiter kowt..
haha,, begini cerita nya~ ada makcik tu bawak anak dia kat kelas masakan tu,,
dan duduk satu meja dangan kami.. pas tu,kanak kanak kecil tu dok la sebelah cream..
punye la petah dia membebel..haha! tak lah,,dia borink sebenarnye sebab tak de kawan.
tu yang dok kacau cream tuh,, concentrasi pon hilang nak denga penerangan cikgu..
dengan terpaksenye cream melayan dia,,haha 
name kanak kanak kecil tu sedap.. rabiatul adawiyah kot,,
dan kat sini lah cream kenal kat saadah dan cream kenal program an-nisa'

ok,tu je kot.. malas nak cerita lelebey~hahah!

ok,sambong cerita kedua..

minggu berikutnye cream join jugak short coarse tu.. tapi kali nih buat kuea tiow ngn ap tah,,
(haha!nanti cream post yeah resepi..)
kali ni cream pergi same amalyna pulak..yang lain semua ad hal..sedey2..
nih,dia yang beriye soh ceram cerita nih.. wink2..hahah!
time pagi pagi datang tu kami pi serbu je tros makmal masakan tu,,n luckly time tu tak ramai orang lagi
seb baik2.. kat citu ramai orang orang tua je.. umor umur macam kami sikit je..~
sikit??tak lah,,kami dua orang je..haha~
dan budak kacik rabiatul adawiah tu pon ad jugak..
tapi dia wat wat tak kenal cram plak..
sebabnye dia dah ad kawan..~


ok,sambong cerita,, pas tu,ad makcik ni tegor kami..
dia berkata 'adik ni sekolah mane ye sebelum nih? tunggu result spm yeh?'
cream pon anggok je la.. pas tu dia bertanya lagi..
'kenal ni tak?sambil tunjuk kearah makcik sebelah dia.
cream dan amalyna teragak agak nak angguk,,
sebab nye,kami rase macam penah tengok je..
dan makcik pertama yang tegur tu wat lawak sekejap..beliau berkata,,
'ala,tak kan tak kenal kot,, makcik kantin yang jual makanan tu..'
kami lagi pelik~~
cream dengan amalyna dah bekerut kerut sambi memikirkan~sape sebenarnye mereka..
pas tu kami buat mesyuarat tergempar jap..
setelah penat berfikir~ baru kami perasan itu adalah.........
..........
..........
.......
cikgu sekolah~
ya Allah,,malu ya amat.. n kami pon mintak maaf la sebab tak cam muka cikgu..
kemudian kami berbual lah sambil mengetahui keadaan sekolah lame..
nak tau cikgu sape yang kami jumpe tu??? rahsia~~haha!

  nilai dan pengajaran: lain kali bawak spec mate..
bukak mate luas2..haha!


yAng mEnuLis~

hELLo~ thAnks fOr foLLowiNg

wELcOme~

center>