::jOurNey::mEaniNg of LifE~

http://www.smileycodes.info

cReam's bLog

salam aidifitri~

Published by maNgo_cReam('',) under on 10:12 PM

assalamualaikum bogger2 dan reader2 sekalian.. masih belum terlambat lagi kiranyan jika cream mengucapkan selamat hari raya aidilfitri maaf zahir batin . 
taqabbalullah minna waminka.

Photobucket


cream juga memohon maaf andai terkasar bahasa , terkata tak kena , dan apa jua khilaf yang cream lakukan..
semoga ramadhan dan syawal yang lalu memberi pengertian yang bermakna buat kita..~


sekadar perkongsian (walaupon pagi syawal suda tak pagi dah..hihi) >>

sunnah nabi muhammad di pagi syawal

Di antara sunah Nabi s.a.w. dalam menyambut Hari Agung umat Islam ini adalah dengan banyak bertakbir, bertahmid, bertasbih dan bertahlil seawal bermulanya malam 1 Syawal. Ia dilakukan sama ada secara berjemaah atau bersendirian, di masjid, surau atau di rumah bersama keluarga. Bahkan pada zaman Rasulullah s.a.w., takbir itu dikumandangkan sehingga ke jalan-jalan, rumah-rumah dan masjid.

Kita patut membersih atau mengemas diri seperti menggunting rambut di bahagian kepala dan anggota badan agar tampil kemas, segak dan bergaya pada hari raya mulia. Dalam hal ini, bau-bauan yang harum seperti minyak wangi, atar dan sebagainya juga digalakkan bagi meraikan hari mulia ini.

Mandi juga di sunatkan pada pagi 1 Syawal sebagaimana dijelaskan dalam hadis Ibnu Umar di dalam kitab al-Muwatta’, bahawa Rasulullah s.a.w. mandi pada pagi Aidilfitri sebelum Baginda bertolak ke masjid.

Disunatkan juga makan terlebih dahulu sebelum berangkat ke masjid untuk menunaikan solat sunat Aidilfitri berpandukan hadis Anas bin Malik yang menjelaskan bahawa Baginda s.a.w. makan kurma dengan bilangan yang ganjil (3,5,7 dan sebagainya) sebelum pergi menunaikan solat sunat Aidilfitri.

Acara yang paling kemuncak pada Hari Raya Aidil Fitri ini adalah solat sunat Aidilfitri dan mendengar khutbahnya. Sunat pula pergi menunaikan solat itu dalam keadaan berjalan kaki sebagaimana mafhum hadis Ali bin Abi Talib dalam Sunan Tirmizi. Cuma bagi yang agak jauh jarak rumah ke masjid, maka bolehlah mereka menaiki kenderaan kerana agama Islam bersikap terbuka dalam bab ini.

Di dalam Sahih Imam Muslim disebutkan bahawa Baginda menunaikan solat sunat Aidilfitri dengan membaca surah al-’Ala pada rakaat pertama dan al-Ghasyiah pada rakaat kedua.

Baginda juga menyuruh seluruh umat Islam datang ke lapangan terbuka agar mendengar khutbah hinggakan kepada kaum wanita, tidak kira yang tua atau muda, yang uzur atau sebaliknya. Cuma mereka yang uzur diarahkan agar berada di luar masjid kerana halangan keuzuran tersebut seperti riawayat Ummi ‘Atiah dalam Sahih Bukhari dan Muslim.

Pada pagi hari raya yang indah ini juga, sunat bagi kita memakai pakaian yang terbaik dan tercantik. Imam Baihaqi ada menyebutkan bahawa Ibnu Umar menjelaskan bahawa baginda Rasulullah s.a.w. mengenakan pakaian yang terbaik dan tercantik bagi meraikan kedua-dua hari kebesaran Islam; Aidilfitri dan Aidiladha.

Pada hari lebaran ini juga sunat bagi kita umat Islam mengucapkan tahniah dan selamat, di samping saling berdoa agar amalan-amalan kita sepanjang Ramadan lepas diterima Allah.

sumber  : klik disini

blog yang menarik untuk dibaca..http://www.smileycodes.info





Photobucket


yAng mEnuLis~

no subtitle.. haha

Published by maNgo_cReam('',) under on 1:48 PM

renungan bersama

Tiap Syawal, baju raya baru, langsir baru, rumah design baru, segala-gala baru. Kalaulah hati dan jiwa juga menjadi baru. Baru dari segala dosa dengan taubat dan khusyuk. Mari perbaharui hati dan jiwa, supaya merdeka dari jajahan taghut.






Para sahabat salafus soleh sebaik berada di pengakhiran Ramadan, mereka akan bersedih. Sedih atas perpisahan bersama kekasih mereka. Kerana mungkin ini Ramadan terakhir dalam hidup mereka. Tapi berbeza dengan kita, malah bergembira segembira gembiranya.

http://www.smileycodes.info



http://www.smileycodes.infotiba tiba perasaan rindu itu menerjah dalam hati ku.. aku tertanye tanye.. betapa halusnye parasaan itu.. dari mana datang nye kita sendiri tidak tahu.. ya Allah Kau kuatkan lah hati ku..Kau kuatkan imanku.  janganlah Kau pesongkan aku setelah Kau beri hidayah kepada ku ~ sesungguhnye hanya engkau yang mengetahui apa yang terbuku dala hatiku ini..


yAng mEnuLis~

ramadhan.

Published by maNgo_cReam('',) under on 12:12 AM


p/s : stop the music to hear the sound of this vedio clearly..

yAng mEnuLis~

SLISS~~

Published by maNgo_cReam('',) under on 11:05 PM

SALAM..
adush.. cream bukak blog batch cream.. waa.. syahdu nye.. rindu nye same sliss same kawan kawan seperjuangan.. harap tautan ukhwah kita abadan abada.. lilah hi taala..  








yAng mEnuLis~

my story mori

Published by maNgo_cReam('',) under on 7:02 PM

salam ya ramadhan
ahlan wa sahlan ya syawal.. 
sekarang sudah sampai ke prnghujung ramadhan.. ~~ adakah amalan ramdhan ku diterima . adakah aku dapat bertemu pada ramdhan akan datang ? tu semua terletak pada Nya yang maha esa~~uh.

waa,sudah lama kiranya cream sudah tak meng'update blog ini..haha,sekemanye ayat..
serios da lame.. rase rindu pulak dekat kau journey.. disebabkan ak nye journey y baru terlampau sibok 'journey' ini tak mampu ak lihat selalu.. 

nak cite,sekarang nih cream dah sebulan lebih di kskb sungai buluh.. kadang kadang terse rindu kat uitm rindu kat SLISS juga.. tapi nak wat macam mane.. i had to face what i had decided.. 

story begin >>>
tak yah nak stori sangat lah .. merepek suda.. dah lame tak menaip kat keyboard nih.. sementara menunggu azan magrib tiba sambil perotku berkoroncong2 ala ala bunyi ak taip kebord nih cream nak merepek sebentar.. adeh,maaf la.. ini cerita tak maanfaat sangat pon,saje nak melepaskan kerinduan same kau wahai blog.. haha.. waa,panjang noo cream nye introduction kan.. haa,cerita bersambung.. mule2 cream masuk kskb ni,cream tak dapat nak adapt lg cara hidup kat citu.. truely cream cakap,,kehidupan cream mule2 kat citu sangat penat dan pack.. gua cakap same lu la,gua sampai tak sempat msj sahabat cream pon.. haa~ce bayangkan betape bizi nye crem// waa,hyper tak?? .. then,kay cini cream shock la jgak cara hidop kat sini.. tp insyaallah cream bley biasekn diri.. yang penting kita mengatur diri kita bkn keadaan yang mengatur diri kita.. hidop tuh perlu ad perinsip dan pegangan,... haha.. motivasi petang sebentar.. 

kawan kawan kat cini sume nye ok.. cream tak kisah sume tu,asal cream masuk ngn depe dan depe masuk ngn cream that goodddd.. haha.. 

ala,tak tawu nak tls ap suda.. cream nak cite lain lah.. 
alkisah~~~ 

kami nak pi the stor kot .. disebabkan the stor tu dekat dengan kskb,kami pi la sane.. tambahan kami nak berbuka puase di luar.. haha.. bajet budak besa la nih.. 
yang lawak nye kami 6 orang .. satu teksi boleh memuatkan 4 orang je.. jadinye sepatotnye ken naik 2 teksi tapi kami sumbat je 6 orang dalam satu teksi.. haha.. ce imagine,, betape sempitnye kat dalam teksi tuh.. dan bertape kurus nye kami dapat memuatkan 6 org dalam satu teksi.. haha.. bile keluar teksi masing2 lege dengen lege nye.. detik detik itu sangat best la.. 

but in deep of my heart,, im really2 miss sliss so much!! .. my memory with them forever lasting.. <3





selamat berbuka.. 
ketandusan idea..




yAng mEnuLis~

hELLo~ thAnks fOr foLLowiNg

wELcOme~

center>