::jOurNey::mEaniNg of LifE~

http://www.smileycodes.info

cReam's bLog

bilamana aku stress dan sedih

Published by maNgo_cReam('',) under on 1:03 AM
p/s : entri kali ni cream gune pekataan 'aku' pulak.. haha nak ubah angin monsun timur laut..

bila mana aku stress dan sedih,,
aku seperti mahu hentak kepalaku pada pokok toge,
cucuk perutku dengan cotton bud,
sepak dauh pokok keladi,
guling guling macam baby,
minum susu sampai kenyang,
terjun atas katil yang empok,,

dan bila mana aku stress dan sedih aku mahu drive kemana mana saja yang aku suka sebabnya aku sudah dapat lesen,,so nye ak nak show off la kejap.. tapi nanti minyak abis aku tak reti pulak nak isi minyak..
pas tu,aku mau panjat gunung memalam,,terbongkok bongkok panjat gunung macam penjenayah,
bila sampai kat puncak gunung aku mahu kira bintang bintang kat langit sambil gelak puas puas
HAHAHA! gelak besau besau.. (impian ku sejak dulu,,haha)

pas tu ,lepas penat berangan atas bukit,,
aku mahu lari 1000 meter x 10 kali meter gune terompong kelapa..
haa~ni la dia terompong kelapa.. dulu kecik2 ikat tali kat lobang tiga tuh pas tu wat la kasut..
dapat imagine x?? layan ja laa..haha

bile penat dan tak boleh jalan,aku call anisah supaya bawak aku merempit,, haha
cam biasa beliau bawak macam pelesit,aku kat belakang nye macam naik roller coster..
aku mau jerit kuat kuat kat atas moto bia orang lain tengok,,
terasa famos macam artis pulak,,
kalau kene saman masuk mahkamah,, turun naik mahkamah,,
masuk berita harian , masuk berita..
boleh ganti berita politik2 kat dlm surat kaba tu sume.. tetttt~(alamk tak nak kene saman haha)

pas abes jerit jerit bagai nak gila,,
aku mahu pi lari lari kat tepi pantai macam ala ala cerita korea..
cam nih lah..
bile jmpe mamat ensem,, pure2 jatuh
pas tu dy tolong dan berkata 'will u marry me'
haah,, tetttttt! astafiruallah,, gurau ja..

lepas tu,,aku pon balik rumah dan marah marah adik aku sampai dia nangis
dan buat dia marah same aku balik..
lepas penat cakar cakar ,,
main batu seremban pulak , sampai batu tu bertuka jadi pasir..

kemudian,bila mana aku stress dan sedih,
aku mau sekeh sekeh ja kucing kucing yang terbiar kat rumah aku nih..
walaupon comel aku tetap tak puas hati jugak,,
nak sekeh jugak sebab aku stress dan sedih..
last last aku dapat 'hadiah istimewa' dari kucing tuh..
disebebkan dia kaci aku hadiah istimewa (cakar)
lalu aku,bungkus bungkus,anta ja kucing tuh kat bilion..haha
bye bye2,,!

pastu ,bile mana ak stress dan sedeh, ak mau makan cili banyak banyak biaq sammpai kwa ayak mata,
kemudian tumbuk bantal puas puas dan gigit bantal tuh sampai terabo kekabunya..
pastu,sepahkan barang kat dalam bilik dan koyakkan buku buku dan guling guling atasnya..
haha,, nati last2 kene kemas balik..wat penat ja..
baik tido jaaa~~`

kesimpulannya disini,,
berapa ramai yang dapat mengawal kemaranhan dan kesetersann dan kesedihan(cantik nya bahase haha)
sampai ada yang sanggop melakukan perbuatan yang menyalahi syariah islam seperti bunuh diri , minum arak , dan sebagainya lah..


untuk hati yang sedang bersedih, jiwa yang sedang berduka, minda yang sedang berkecamuk, inilah petua terbaik buat mengubat resah dan gundah:
  • Amalkan tasbih, tahmid dan takbir - Inilah petua yang diberikan oleh Rasulullah SAW kepada anaknya Siti Fatimah.
  • Berdoa - Mohonlah kepadaNya. Ingatlah, doa itu senjata bagi orang mukmin.
  • Sibukan diri dengan sesuatu - Lakukan aktiviti yang boleh melupakan segala kekusutan seperti perbanyakan membaca al-Quran & pelbagai bahan bacaan, terlibat dengan aktiviti usrah, kemasyarakatan dan sebagainya.
  • Luahkan perasaan anda - Bermacam cara boleh digunakan untuk meluahkan perasaan. Carilah seseorang yang paling anda percaya (sebaiknya yang ada pertalian darah atau orang yang arif dalam agama), menulis diari atau catatan harian, menulis blog dan sebagainya.
  • Senyum - Apabila berada dalam tekanan, cubalah untuk senyum. Senyumlah dihadapan cermin dan lihatlah diri anda yang sedang tersenyum. Ia mampu menenangkan fikiran dan hati.


bila kita marah , bila kita sedih , cuba lihat muka kita di cermin...
cam nih kot


hahaha! huduh kan??
jadi nyaaa,, senyum selalu :)







yAng mEnuLis~

6 comments:

anisa said... @ April 16, 2011 at 1:57 AM

ade nme ak..bangge2..abg ak perli plak ble ak ckp ak bwk lju cm pelesit 2..haha..ak da xsedih mcm tdi coz ak da cte kt org yg sptotnye..huu..thanks na,n due org agi yg mendenga..uhuk..

ana_cReam('',) said... @ April 16, 2011 at 9:47 AM

haha~ bangge plak dy nih.. nisa no hal la,, ok? senyum selalu.. hekhek =p

anisa said... @ April 16, 2011 at 10:11 AM

ak snym ari ari,lau slalu susa gak na..haha

Nurul Amira Mohamad Salleh said... @ April 16, 2011 at 4:07 PM

ana , haha bab kucing lawak lah,. mule2 sekeh2 dy ea,. haha last2, bungkus anta kat bilion pulak,. adeyh !! haha lawak2

ana_cReam('',) said... @ April 16, 2011 at 6:13 PM

mira tu y banyak kucing mati tengah jaln tu mira,, haha!

Nurul Amira Mohamad Salleh said... @ April 17, 2011 at 8:50 PM

oww,. haha keje cream lah ea,. :D

Post a Comment

hELLo~ thAnks fOr foLLowiNg

wELcOme~

center>