::jOurNey::mEaniNg of LifE~

http://www.smileycodes.info

cReam's bLog

pilihan

Published by maNgo_cReam('',) under on 6:03 PM




assalamualaikum...
di dunia ini , kita sendiri yang tentukan apa pilihan kita..
bergantung kepada kita mahu mengikut pilihan yang mengikut akal yang waras atau hawa nafsu semata-mata.
pilihan kita juga atas kehendak yang telah ditentukan oleh Allah..
jika Allah tak mengizin sesuatu itu , maka tidak menjadi lah sesuatu itu..
ku fayakun.. jika jadi maka jadi lah..

panjang nye intro..
ok .. start..
nak dijadikan cerita..
di tempat cream belaja ada macam macam persatuan..
seperti contoh ad kelab sukan,komuniti,kebudayaaan,Islamic Friendship Society(IFS) dan sebagai nya.
yang aktif selalu nye kelab kebudayaan dan IFS..

kat cini ad dua keadaan.. 
untuk kebudayaan,aktiviti nye sangat aktif dan penyertaan nye juga sangat memberangsang kan.
dan untuk lagi satu keadaan bagi IFS ,aktivitinya sangat aktif tapi penyertaan nya sangat mengecewakan...

jika diikutkan akal fikiran,semua dapat berfikik ,dimana manusia ini lebih cenderung dan gemar kepada benda yang menyeronokkan.. tapi persatuan seperti IFS tu tak seronok ka?
mm,ia juga bergantung kepada individu itu sendiri..
jika seronok kata nya maka seronok la..jika bosan kata nye bosan la..
tepok dada tanya iman..
Allah menjanjikan syurga itu manis..
jadi untuk mengecapi sesuatu yang manis,kepahitan terpaksa ditempuhi..
ada kemanisan dalam kepahitan...

tanggal berapa hari bulan tah..ada pertunjukan kebudayaan borneo.anjuran kebudayaan.
bertempat di auditorium tempat cream belaja..
aktivitinya,tari menari,koir,persembahan teater(kot,itu apa yang cream tahu la)
pada mulanya cream dah bayar  RM 1.00 untuk tengok pertunjukan itu..
pluss dengan niat nak dapat jam credit..
tapi Allah tak mengizinkan cream nak joen bende alah tuh..
sebab nye cream dan sahabat sahabat cream ad acara bersama akk akk senior..
sebelum bermula nya acara dengan akk akk, kami sempat mengusha@tinjau2 kedaan sekeliling.
huhu.. kami dok tinjau2 melalui tingkap je..
pas tu amik kesempatan dok usha blok putera(huhu gurau ja)
cube teka apa yang kami dapat simpulkan
V
V
V
V
V
tak kelihatan pon manusia manusia yang berkeliaran di luar..
selalunye hari hari biasa apa yang cream perhatikan,ad la org dok lalu lalang nak pergi kafe..
ad yang dok berdua dua sembang sembang..
ada yang dok wat asigment..
dan macam2 lagi lah..
tapi pada hari itu sungguh ajaebb.. !!
lengang.....

ok,,,tadi kes pertama..

yang ni kes kedua pulak..
pada esok nye ada majlis penutup Tarbiah Islamiah anjuran IFS.
bertempat di tempat yang sama iaitu auditorium..
acara yang terawal, pertandingan nasyid.. selalu tu la acara yang last dipertandingkan..
kemudian acara penyampaian hadiah..
dan so on so on..
ce teka apa yang cream perhatiakn
V
V
V
V
V
bilangan penonton yang hadir sangat sedeh..
dan bilangan lelaki yang hadir jugak dapat dikira dengan jari..
kira dengan kalkulator pon tak sampai satu minit..

-----------
berbalik kepada kelab kebudayaan itu..

satu persolan.. adakah patut gara gara pertunjukan tarian @ teater itu,kita melanggar hukum Allah?
sapa lah kita yang sesuka hati mengadakan peraturan sendiri..
contoh : satu kedaan begini.. seseorg berkata kepada seseorg..
orang 1 : kau kalau nak masuk tarian ni kene bukak tudung..
lepas abis acara kau nak pakai pon pakai lah..
tapi nak masuk ini kne bukak .
jika seorang non muslin yang berkata bergitu dapat dimaafkan lagi.. tetapi..~
mls nak cakap..

-----------


kesimpulan nya,, kita seringkali memilih benda yang menyeronokkan sementara dari keseronokan yang abadi..
sebabnya keseronokan yang abadi itu tak dapat dilihat dengan mata tapi dilihat dengan mata hati..
jadi sentiasa lah berdamping persama sahabat sahabat yang dapat membimbing kita menuju cinta Nya.
peringatan buat diri yang banyak khilaf ini 

semoga ditetapkan keimanan selama mana belajar di sana.. aminn~

maaf andai kata,kata kata cream menyentuh mana2 pihak.
yang baik diambil panduan yang buruk dijadikan tauladan dan sempadan..

seseorang itu akan diuji dengan apa yang diperkatakan,apa yang disampaikan,apa yang ditulis..
waallahualam.. 




yAng mEnuLis~

3 comments:

menusuk hati said... @ October 27, 2011 at 10:13 PM

biasalah tu...orang memilih untuk beragama bila ada orang mati,bila terawih,bila puasa..

kiwi_baek! said... @ November 5, 2011 at 10:49 AM

macam karangan... tp still berbakat..haha

indahmorni said... @ November 15, 2011 at 12:35 PM

hmmm.... sedihkan... malam kebudayaan tu bilangan penonton laki melebihi wanita.. tapi malam IFS pompuan berkali2 ganda ramainya... aduhai mana bakal2 pemimpin keluarga tu pergi.... ????

Post a Comment

hELLo~ thAnks fOr foLLowiNg

wELcOme~

center>